Thursday, June 17, 2010

Universe song

Fordi jeg jobber i bokhandel og har ansvaret for barneavdelingen hender det at små forlag kommer innom med bøker de vil jeg skal ta inn. For litt siden sto jeg på jobb og leste gjennom en slik bok, en temmelig generisk blanding av fantasy og spenning. Mot slutten, etter at alle prøvelsene var over og skurkene nedkjempet fant jeg dette avsnittet:

"Men er ikke du også en trollmann?" spurte Manke.
Virtus nikket. "Jeg holder meg til hvit magi," sa han. "Jeg prøver å forstå naturens hemmeligheter og å lære hva som får verden til å henge sammen. Da kan jeg kanskje, en dag, høre musikken fra himmelrommet."


Og jeg kom på at vi heldigvis ikke trenger å være trollmenn for å høre verdensrommet synge. Cassini, Voyager 2 og Galileo har fanget opp lyder fra bl.a. Jupiter, Saturn, Uranus og sola. Astronomer i England har til og med funnet et sort hull i galaksehopen Perseus som synger. Desverre må vi være trollmenn for å høre den sangen, for den laveste lyden et menneske kan høre har en frekvens på et tjuendedels sekund, og det sorte hullet synger med en frekvens på ti millioner år.

Her er en del forskjellig
Her er Saturn
Og her er en annen side som også er fin2 comments: